Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Interstellar

Ο δημιουργός του Batman και του Inception επιστρέφει με μια αστραφτερή παλαιάς κοπής διαστημική περιπέτεια με τον Μάθιου Μακόναχι να πυρακτώνει την οθόνη με την φλογισμένη ερμηνεία του.




Υπόθεση: Πλανήτης Γη κάπου στο μέλλον, ένα μέλλον δυσοίωνο γεμάτο ξηρασία, σκόνη και με την τροφή να λιγοστεύει από μέρα σε μέρα. Μια γη μετά τον κατακλυσμό, όταν οι κυβερνήσεις, όπως πληροφορούμαστε, αποφάσισαν να σταματήσουν να βομβαρδίζουν τον παγκόσμιο πληθυσμό για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη τροφής, διέλυσαν τους στρατούς, υποβάθμισαν την τεχνολογική ανάπτυξη και υιοθέτησαν τη γεωργία ως μοναδικό τομέα που μπορεί να προσφέρει λύσεις για τους λαούς. Λαούς αποτελούμενους από αποδεκατισμένες κοινωνίες καλλιεργητών καλαμποκιού όπου τα πανεπιστήμια βγάζουν αγρότες και επιστάτες της γης γιατί «τηλεοράσεις και αυτοκίνητα υπάρχουν, τροφή δεν υπάρχει». Σ αυτά τα απέραντα χωράφια κατοικεί ένας πρώην πιλότος της NASA και νυν αγρότης, χήρος με πατέρα και δύο παιδιά, μέχρι που μια σύμπτωση τον φέρνει επικεφαλής μιας μυστικής διαστημικής αποστολής, ενός ταξιδιού πέρα από το γαλαξία, μέσω μιας πύλης στο χρόνο, για να ανακαλύψει νέους κόσμους για την ανθρωπότητα, της οποίας η ύπαρξη στη γη έχει πλέον ημερομηνία λήξης.

Αυτό το μεγάλο βήμα στο διάστημα ανοίγει μια νέα σελίδα στην ιστορία του ανθρώπινου γένους, όμως υπάρχουν κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα που ανατρέπουν τα αρχικά σχέδια και φέρνουν στην επιφάνεια πτυχές του ανθρώπινου είδους άγνωστες μέχρι σήμερα. Η ψυχή του ανθρώπου όμως είναι απρόβλεπτη και όταν φλέγεται από την αγάπη (με άλφα κεφαλαίο) γίνεται η απόλυτη κινητήρια δύναμη της ζωής, πέρα από το χώρο και το χρόνο …

Πέντε βραβευμένοι με Όσκαρ ηθοποιοί με επικεφαλής τον καθηλωτικό Μάθιου ΜακΚόναχι κινούν τα ερμηνευτικά νήματα αυτού του εντυπωσιακού οπτικού εγχειρήματος που βασίζεται στις διάσημες επιστημονικές θεωρίες του αστροφυσικού Κιπ Θορν για τις μαύρες τρύπες και το «δίπλωμα» του  χωροχρόνου. Γυρισμένο σε φιλμ με κάμερες IMAX, αποτελεί ένα τεχνικό επίτευγμα με αποφορά κλασσικών ταινιών επιστημονικής φαντασίας όπως «Οι κατάλληλοι άνθρωποι» και «2001 Οδύσσεια του διαστήματος». Εντελώς διαφορετικό από τις προηγούμενες ξέφρενες ταινίες του Νόλαν, έχει πράγματι την αφηγηματική «γαλήνη» του 2001 και το διαστημικό look των Κατάλληλων Ανθρώπων. Δεν πρόκειται για περιπέτεια με την τρέχουσα έννοια του όρου, δεν υπάρχουν τέρατα και εξωγήινοι, μόνο το στοιχειωμένο κενό του διαστήματος, η μαγεία της εξερεύνησης και τα ηθικά διλήμματα μπροστά στο άγνωστο.

Η υπαρξιακή αγωνία για το μέλλον του ανθρώπινου είδους  με τη  μορφή διαστημικού έπους, επενδυμένου με την καλύτερη μουσική που έχει γράψει εδώ και χρόνια ο Χανς Ζίμερ, αντιμετωπίζεται από τον Νόλαν με όπλο την ακαταμάχητη δύναμη της αγάπης και τον πόθο της επιστροφής στην «Ιθάκη» με κάθε τίμημα. Πέρα από το καλό και το κακό, χωρίς καμία αναφορά σε Θεούς και δαίμονες, μόνο με την δύναμη του ανθρώπινου νου που εδώ ξεπερνάει τα όριά του για να κατανοήσει την ουσία της ζωής. Έπος με όλη τη σημασία της λέξης, ποτισμένο με το «μικρόβιο» της επιστημονικής γνώσης και τη φλόγα του εξερευνητή για ανακάλυψη αχαρτογράφητων τόπων που καταφέρνει να τα μεταδώσει στο θεατή.



Παρά τη μεγάλη της διάρκεια, λόγω της αθέλητης προσπάθειας του Νόλαν να χωρέσει σε μια ταινία τα πάντα αλλά και λόγω περισσότερων από όσο θα έπρεπε διαλόγων επιστημονικού περιεχομένου, ίσως η καλύτερη (μαζί με το Gravity) ταινία επιστημονικής φαντασίας των τελευταίων ετών. Ο χρόνος, η σχετικότητα του οποίου τονίζεται επανειλημμένα  στην ταινία, θα αναδείξει και την πραγματική αξία της. 

Παραγωγή: ΗΠΑ/Βρετανία – 2014 

Διάρκεια: 169 λεπτά

Είδος: Δραματική Περιπέτεια Φαντασίας

Σκηνοθεσία: Christopher Nolan

Πρωταγωνιστούν: Matthew McConaughey, Wes Bentley, Anne Hathaway, Jessica Chastain, David Gyasi, Michael Caine, John Lithgow, Topher Grace, Casey Affleck, Mackenzie Foy, Ellen Burstyn, Collette Wolfe, Elyes Gabe, William Devane, Jeff Hephner, Leah Cairns, Timothée Chalamet,  Liam Dickinson, με τη φωνή του Bill Irwin και με τη φιλική συμμετοχή του Matt Damon. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου