Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Εισαγωγή στο reddit



Τι είναι το reddit, αλήθεια;

  • Μη σκέφτεστε το reddit σα μια μεγάλη κοινότητα. Αυτό το site απαρτίζεται από "υπο"reddit, τα οποία είναι αυτόνομες κοινότητες. Κάθε ανάρτηση (post) που βλέπετε σε αυτό το site ανήκει στη δικιά του κοινότητα, με τους δικούς της χρήστες, και με τους δικούς της κανόνες. Το reddit σας παρέχει ένα εύκολο interface για να διαχειρίζεστε τι αναρτήσεις βλέπετε με το να γράφεστε ή να ξεγράφεστε από συγκεκριμένα υποreddit.
  • Όταν φτιάχνετε ένα λογαριασμό, γράφεστε αυτόματα σε μια λίστα από "εξ’ ορισμού" υποreddit που είναι ένα σετ από πολύ δημοφιλείς κοινότητες που οι διαχειριστές του site πιστεύουν ότι θα δώσουν στο μέσο χρήστη μια ενδιαφέρουσα πρώτη εμπειρία .
  • Δε σας αρέσει ένα ή περισσότερα από αυτά τα εξ’ ορισμού υποreddit; Χρησιμοποιείστε το κουμπί «διαγραφή» στην πλαϊνή περιοχή (sidebar), και ξεκινήστε να προσαρμόζετε την πρώτη σελίδα του reddit σας! Βρείτε υποreddits που ενδιαφέρουνεσάς. Πολλά υποreddit έχουν λίστες από "παρόμοια υποreddit" που θα σας βοηθήσουν να βρείτε κι άλλα ωραία μέρη να γραφτείτε. Ψάχνετε για ένα υποreddit αλλά δεν ξέρετε το ονομά του; Δοκιμάστε στο /r/findareddit! Τέλος, δοκιμάστε να στήσετε ένα πολυ-reddit για να κατηγοριοποιήσετε ακόμα περισσότερο τη λίστα υποreddit σας!

Συμβουλές για το λογαριασμό σας.

  • Δείτε και αλλάξετε τις προτιμήσεις σας. Προσαρμόστε το πόσα σχόλια θα εμφανίζονται, τι είδους αναρτήσεις θα βλέπετε,και άλλα!
  • Επιβεβαιώστε το e-mail σας. Αν δεν το κάνετε αυτό και χάσετε τον κωδικό σας, δεν θα έχετε τρόπο να ξανασυνδεθείτε στο λογαριασμό σας. Ποτέ! Παρακαλούμε κάντε το!
  • Το κάρμα είναι ένα σύστημα βαθμών που σας δείχνει τι κάνουν οι αναρτήσεις σας και τα σχόλιά σας. Όσο πιο πολύ κάρμα έχει η ανάρτησή σας, τόσο πιο πολλοί το έχουν υπερψηφίσει. Γενικά ένα υψηλό κάρμα σε μια ανάρτηση σημαίνει ότι η κοινότητα αυτού του υποreddit βρήκε την ανάρτησή σας πολύτιμη και ενδιαφέρουσα. Το κάρμα σας καταγράφεται στη σελίδα χρήστη σας, πάνω δεξιά. Σημειώστε ότι οι αναρτήσεις κειμένου δεν παίρνουν κάρμα. Μόνο τα σχόλια και οι αναρτήσεις συνδέσμων παίρνουν κάρμα.

Τι είναι η πλαϊνή περιοχή;

  • Η "πλαϊνή περιοχή" είναι η λίστα πληροφοριών για το εκάστοτε υποreddit. Στην κορυφή της θα βρείτε ένα σύνδεσμο για να υποβάλλετε μια ανάρτηση και ένα σύνδεσμο για να ψάξετε στο υποreddit. Περιέχει επίσης τους συνδέσμους για να "γραφτείτε/διαγραφείτε" από αυτό το υποreddit. Από κάτω του γενικά αναφέρει τους κανόνες του υποreddit, οδηγίες, σχετικές πληροφορίες, παρόμοια υποreddit, κλπ.
    Σημείωση: πολλές εφαρμογές του reddit για κινητά ζητάνε να πατήσετε κάποιο κουμπί για να εμφανιστεί η πλαϊνή περιοχή. Κάθε υποreddit έχει πλαϊνή περιοχή. Παρακαλούμε μην ξεχνάτε να την κοιτάξετε, ακόμα και αν η εφαρμογή δεν τη δείχνει απευθείας! Εδώ φαίνεται πού θα τη βρείτε σε διάφορες κοινές εφαρμογές reddit.
  • Πρέπει πάντα να διαβάζεται την πλαϊνή περιοχή πριν υποβάλλετε μια ανάρτηση σε ένα υποreddit, και αν δεν καταλαβαίνετε κάποιο κανόνα, στείλτε μήνυμα στους συντονιστές για να ρωτήσετε. Αυτό εξασφαλίζει ότι η ανάρτησή σας θα παραμείνει στο υποreddit, καθώς αναρτήσεις που παραβιάζουν τους κανόνες συνήθως αφαιρούνται.
  • Έχετε κάποια ερώτηση για μια ανάρτηση σε κάποιο συγκεκριμένο υποreddit; Ρωτήστε τους συντονιστές εκεί! Εδώ είναι μια εικόνα που δείχνει πού μπορείτε συνήθως θα βρείτε το σύνδεσμο για να στείλετε μήνυμα στους συντονιστές.

Ποιοι είναι οι συντονιστές; Τι κάνουν;

  • Κάθε υποreddit είναι μια κοινότητα με τη δική της φιλοσοφία. Οι συντονιστές είναι εθελοντές που εξασφαλίζουν ότι το υποreddit παραμένει πιστό στο σκοπό του με την επιβολή κάποιων κανόνων. Για παράδειγμα, το /r/android είναι ένα υποreddit αφιερωμένο στη συζήτηση για το λειτουργικό σύστημα Android. Οτιδήποτε δεν σχετίζεται άμεσα με το Android αφαιρείται από τους συντονιστές του. Παρομοίως, το /r/apple είναι ένα υποreddit αφιερωμένο στη συζήτησης της εταιρίας Apple και των προϊόντων της.
  • Οι συντονιστές έχουν την δυνατότητα να εγκρίνουν ή να αφαιρούν σχόλια ή αναρτήσεις μόνο για το υποreddit που συντονίζουν. Μπορούν επίσης να απαγορεύουν εντελώς χρήστες για το υποreddit τους. Οι συντονιστές επιβάλλουν τους κανόνες που αναφέρονται στην πλαϊνή περιοχή, οπότε αν ακολουθείτε τους κανόνες που αναφέρονται εκεί, δεν θα έχετε πρόβλημα!

Ποιοι είναι οι διαχειριστές; Τι κάνουν;

  • Γνωρίστε τους διαχειριστές. Οι διαχειριστές είναι σαν υπερ-συντονιστές. Έχουν όλες τις δυνατότητες των συντονιστών για όλα τα υποreddit και επιπρόσθετες δυνατότητες. Είναι όλοι υπάλληλοί του site και εξασφαλίζουν ότι τρέχει ομαλά για όλους τους χρήστες.
  • Οι διαχειριστές γενικά δεν ανακατεύονται σε κάθε ένα υποreddit, και αφήνουν τους συντονιστές και την αντίστοιχη κοινότητα να αποφασίζουν πώς θα δουλεύει το υποreddit. Ωστόσο, οι διαχειριστές εφαρμόζουν τους κανόνες του redditσε κάθε υποreddit. Εξοικειωθείτε με αυτούς τους κανόνες. Αν δεν ακολουθήσετε αυτούς τους κανόνες μπορεί να σας οδηγήσει σε καθολική απαγόρευση, ή στο κλείσιμο ενός υποreddit.

Τι είναι οι κανόνες δεοντολογίας;

  • Οι κανόνες δεοντολογίας είναι μια ανεπίσημη λίστα από οδηγίες που καλό θα είναι να ακολουθείτε πριν σχολιάσετε ή κάνετε κάποια ανάρτηση στο reddit. Όπως μεγάλωνε το reddit, κάποιες συμπεριφορές αποδοκιμαζόταν και κάποιες ενθαρρύνονταν. Οι κανόνες δεοντολογίας καταγράφουν αυτές τις συμπεριφορές ώστε να μην αναρωτιέστε γιατί οι αναρτήσεις σας δεν γίνονται αποδεκτές ευχάριστα. Μπορεί να μην υπόκειστε σε απαγόρευση επειδή δεν ακολουθείτε τους κανόνες δεοντολογίας, αλλά μάλλον θα γεμίσετε αρνητικές ψήφους αν δεν το κάνετε.

Βοήθεια! Τι έγινε η ανάρτησή μου;

  • Το reddit είναι ένα τεράστιο forum με εκατομμύρια χρήστες. Πολλές αναρτήσεις γίνονται κάθε μέρα. Πάρα πολλές γίνονται με την πρόθεση να κάνουν spam ή να παρενοχλήσουν άλλους χρήστες. Άλλες αναρτήσεις δεν ταιριάζουν στο υποreddit. Οι συντονιστές πρέπει να φιλτράρουν αυτές τις αναρτήσεις κάθε μέρα για να σιγουρευτούν ότι το υποreddit τους παραμένει στο θέμα του και χωρίς εχθρότητες. Κάποιοι συντονιστές χρησιμοποιούν bot (αυτοματοποιημένα προγράμματα) για να τους βοηθήσουν στην αναφορά αναρτήσεων, κάποιοι άλλοι το κάνουν μόνοι τους. Κάθε υποreddit είναι διαφορετικό. Αν η ανάρτησή σας δεν εμφανίζεται στο υποreddit, η καλύτερη λύση είναι να ρωτήσετε τους συντονιστές γιατί δεν εμφανίζεται.Προσοχή: όταν στέλνετε μήνυμα στους συντονιστές, το βλέπουν ΟΛΟΙ οι συντονιστές! Είναι κοινόχρηστος φάκελος εισερχομένων!
    • Βλέπω την ανάρτησή μου, αλλά άλλοι λένε ότι δεν μπορούν;
      Τίποτε δεν διαγράφεται εντελώς από το reddit, αν ένας συντονιστής το αφαιρέσει, δεν εμφανίζεται στη λίστα που το βλέπουν οι άλλοι. Μπορείτε ακόμα να το δείτε με ένα απευθείας σύνδεσμο.
    • Η ανάρτησή μου αφαιρέθηκε επειδή ήταν spam; Τι συμβαίνει; Το spam είναι ένα ευαίσθητο θέμα, το reddit έχει αρκετούς βασικούς κανόνες, αλλά αρκετό είναι στην ευχέρεια των συντονιστών να το χειριστούν. Οι συχνές ερωτήσεις του reddit έχουν μια καλή ενότητα που το εξηγεί.

Έχω μια φοβερή ιδέα για ένα υποreddit!

Έχω μια φοβερή ιδέα για το site reddit!

Τι συμβαίνει αν δε συμπαθώ τους συντονιστές ή τον τρόπο που χειρίζονται ένα υποreddit;

  • Δεν υπάρχει πρόβλημα, το reddit φτιάχτηκε για να χειρίζεται ακριβώς αυτό! Πρώτα απ’ όλα όμως μιλήστε με τους συντονιστές αυτού του υποreddit για να σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει κάποια παρεξήγηση, ή ότι δεν μπορεί να βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση. Αλλιώς μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας κοινότητα! Εδώ είναι ένας εξαιρετικός οδηγός για να ξεκινήσετε και να συντονίσετε το δικό σας υποreddit.
  • Οι συντονιστές είναι και αυτοί άνθρωπο, οπότε αν θέλετε να σας ακούσουν, στείλτε τους ένα ευγενικό μήνυμα με τις ανησυχίες σας. Νοιαζόμαστε για τις κοινότητες που βοηθάμε στη λειτουργία τους και δεν θα θέλαμε να βλέπουμε τους χρήστες να φεύγουν για κάτι που θα μπορούσαμε να φτιάξουμε!

Κι αν θέλω βοήθεια με κάτι άλλο;

  • Δοκιμάστε το /r/help για γενική βοήθεια στο reddit. Το /r/askmoderators μπορεί επίσης να βοηθήσει αν θέλετε να ρωτήσετε τους συντονιστές για οτιδήποτε.

Νομίζω βρήκα ένα σφάλμα (bug).

  • Ουπς. Αν χρησιμοποιείτε κάποια εφαρμογή ή επέκταση, οι περισσότερες έχουν ένα υποreddit που μπορείτε να κάνετε κάποια σχετική ανάρτηση! (Για παράδειγμα /r/RESIssues/r/alienblue/r/redditisfun). Αν βρήκατε κάποιο σφάλμα με το ίδιο το reddit, αναρτήστε το στο /r/bugs (πιο σοβαρά θέματα θα πρέπει να στέλνονται στην ομάδα ασφαλείας του reddit: δείτε την πλαϊνή περιοχή του /r/bugs για περισσότερες πληροφορίες.)

Άλλα αξιόλογα υποreddit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου