Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Snowpiercer Review μία από τις καλύτερες της χρονιάς

Σκηνοθεσία: Joon-ho Bong

Ηθοποιοί: Chris Evans, Tilda Swinton, Jamie Bell

Διάρκεια: 126′

Ο άνθρωπος έχει καταστρέψει τον πλανήτη ρίχνοντας τον σε ένα φονικό χειμώνα. Οι λίγοι άνθρωποι που έχουν επιβιώσει ζούνε σε ένα φουτουριστικό τρένο, το οποίο κινείται ασταμάτητα ανά την παγωμένη υφήλιο.

Μέσα στο τρένο οι άνθρωποι εχουν χωριστεί σε ‘κλάσεις’. Υπάρχουν οι πλούσιοι και δυνατοί  που ζούνε μπροστά και καταδυναστεύουν τον φτωχό και ανήμπορο κόσμο που ζει στο πίσω μέρος. Μέχρι που ο κόμπος φτάνει στο χτένι και έρχεται η ώρα που οι ‘αδύναμοι’ πρέπει να σηκώσουν κεφάλι και να πολεμήσουν για την επιβίωση τους.


Με ένα τέτοιο δυνατό σενάριο και ένα επίσης καλό σκηνοθέτη από πίσω, το Snowpiercer είχε λίγες πιθανότητες να αποτύχει. Ο Joon-ho Bong του The Host (βρείτε το, δείτε το) διάβασε παλαιότερα το κόμικ του Jean-Mark Rochette με τον τίτλο “Le Transperceneige”, ενθουσιάστηκε και αποφάσισε να το κάνει ταινία.Και μάλιστα την πρώτη του Χολυγουντιανή ταινία με γνωστούς ηθοποιούς όπως ο Chris Evans, John Hurt, Jamie Bell και αρκετοί άλλοι!

Ουσιαστικά η ταινία είναι αλληγορική, μια μικρογραφία της κοινωνίας (που τόσο μοιάζει με την Ελλάδα του σήμερα) και φέρνει στο νου κλασσική λογοτεχνία όπως το Η Φάρμα των Ζώων του Όργουελ, όπου σε μια δυστοπική μίνι-κοινωνία οι καταπιεσμένοι επαναστατούν.

Έχει μέσα πολιτική, ηθικές επιλογές και αρκετή σκέψη. Εκεί όμως που θα μπορούσε κάλλιστα να αναλωθεί σε αυτά, ο σκηνοθέτης Joon-ho Bong σου παρουσιάζει ένα τόσο πλούσιο κόσμο, που σχεδόν κάθε σκηνή είναι διαφορετική από την προηγούμενη. Καινούργιοι χαρακτήρες, νέα πράγματα να δεις και νέες προκλήσεις κρατούν το ενδιαφέρον στα ύψη. Καθώς οι ήρωες μας κινούνται από βαγόνι σε βαγόνι, δεν απολαμβάνουμε μόνο ένα τρομερά στιλιστικό κόσμο, αλλά η αγωνία αυξάνεται κατακόρυφα.


Φυσικά και θα ταυτιστούμε με τους πρωταγωνιστές και φυσικά θα μας εκνευρίσουν οι κακοί (που είναι αληθινά μα και ρεαλιστικά κακοί, μια και κινούνται με δικό τους ηθικό κώδικα), και θα διψάμε μαζί τους για δικαιοσύνη έως και το συναρπαστικό τελευταίο λεπτό.

Σε κάτι που υστερεί η ταινία είναι η μεγάλη ανάπτυξη των χαρακτήρων. Δεν εξηγείται το background τους παρόλο που σε μια σκηνή ο πρωταγωνιστής αναφέρεται σε μια τρομερή στιγμή του παρελθόντος του, η οποία είναι πολύ ενδιαφέρον. Επίσης μία κοπέλα από τους ήρωες μας, έχει μια ειδική ικανότητα η οποία δεν εξηγείται τι και πως την απέκτησε, ούτε καιν επιγραμματικά.

Όσο αφορά τη σκηνοθεσία η ταινία παίρνει άριστα. Η δράση είναι πάντα επικεντρωμένη, χωρίς κάμερα-που-τρέμει και με τα απαραίτητα slow-motion. Οι μάχες είναι brutal με awesome χαρακτήρες όπως ο μουγγός ‘νίντζα’ και με νέες προκλήσεις κάθε φορά. Επίσης ο κόσμος πέρα του τρένου είναι εκθαμβωτικός, με το χιόνι και τον πάγο να καλύπτει τα πάντα, και να αισθάνεσαι πως βρίσκονται όντως σε ένα παγωμένο πλανήτη. Τα εφέ είναι επίσης άψογα, από τις περιοχές που περνάει το τρένο, μέχρι την κίνηση του, αλλά και τον χαμό που γίνεται στο φινάλε. Γενικά ο οπτικοακουστικός τομέας είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά της ταινίας.


Το Snowpiercer είναι άνετα μία από τις κορυφαίες ταινίες της χρονιάς και ένα από τα καλύτερα μετά-αποκαλυπτικά sci-fi που έχουν βγει ποτέ. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό thrill-ride από την αρχή έως το τέλος, με τρομερή σκηνοθεσία, καλοσχεδιασμένο κόσμο και καλές ερμηνείες. Αν προσθέσετε σε αυτό τους παραλληλισμούς και τις κοινωνικές αλληγορίες μιλάμε για ένα από τα σύγχρονα αριστουργήματα.

Αν και θα ήθελα περισσότερη ανάπτυξη χαρακτήρων, ωστόσο αυτά που συνέβαιναν επί οθόνης και η αίσθηση του δίκαιου που με έπνιγε μαζί με τους πρωταγωνιστές, με κράτησε στην άκρη του καθίσματος μου δαγκώνοντας μανιωδώς τα νύχια μου.


24 Απριλίου κυκλοφορεί. Aξίζει να τη δείτε στη μεγάλη οθόνη. Μην τη χάσετε!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου